Veelgestelde vragen jeugdtennis


JeugdTennis in het algemeen

Hoe is de tennissport georganiseerd (aan welke activiteiten moet ik denken als ik wil tennissen bij TC De Schaeck)?

Tennis is een prachtige sport. Naast het geweldige gevoel dat je krijgt als je een bal langs de lijn weg poetst, daagt het spel je uit om tactisch na te denken, brengt het je mentale hardheid en is het gezellig om jouw tennispassie te delen met clubgenoten. Als je lid bent van een tennisclub, kun je zo vaak als je maar wilt op het park terecht om vrij te spelen met een tennisvriend. Met jouw ledenpas hang je een baan af via het afhangbord in de hal van ons clubhuis, en vervolgens kun je op de afgehangen baan spelen! 

Tennis is een erg technische sport. Daarom nemen de meeste mensen tennisles/training nadat ze lid zijn geworden bij een tennisclub. Tennislessen worden op vrijwel elke club verzorgd door een trainer die verbonden is aan de club. Bij TC De Schaeck worden de lessen verzorgd door TennisAgent, een tennisschool van hoofdtrainer Mark Verra. In de lessen werk je aan techniek, tactiek en conditie om steeds beter te tennissen en wedstrijden te winnen. Wedstrijden speel je namelijk in de competitie. Tijdens de competitie speel je met clubgenoten in een team van ca. 5 spelers tegen teams van andere clubs. Naast dat je met je team gaat voor het kampioenschap, werk je met elke partij die je speelt aan je persoonlijke speelsterkte (de  speelsterkte geeft aan op welk niveau jij als individuele speler tennist, je vindt de speelsterkte op je tennispas en via www.knltb.nl kun je je actuele speelsterkte bijhouden). Er zijn diverse competitiesoorten waar je hieronder meer over kunt lezen.

Naast het vrij spelen, het volgen van tennislessen en het spelen van competitie, organiseren diverse clubcommissies gedurende het tennisseizoen verschillende toernooien en activiteiten. Voorbeelden van activiteiten van TC De Schaeck zijn het Ouder-Kind toernooi, het Pannenkoekentoernooi, Kidsday (i.s.m. de clubtrainer) en de Clubkampioenschappen. Er zijn ook tig toernooien die niet clubgebonden zijn. Deze toernooien worden open toernooien genoemd. Zo’n open toernooi wordt door één tennisclub georganiseerd en het toernooi vindt op het park van deze club plaats. Alle mensen die lid zijn van een tennisclub in Nederland kunnen deelnemen aan dit toernooi. Deze open toernooien zijn te vinden op www.toernooi.nl en www.toernooiklapper.nl

Nog één keer op een rij de activiteiten waar de Nederlandse tennissport over het algemeen uit bestaat:
 • Vrij spelen
 • Tennisles/trainingen
 • Competitie
 • Toernooien en Activiteiten van de eigen club
 • Open Toernooien
Hieronder zijn meer veel gestelde vragen te vinden die per activiteit elkaar opvolgen.

Vrij tennissen
 • Op welke tijden mag een jeugdlid vrij tennissen? Jeugdleden t/m 12 jaar mogen tot 21.00 uur tennissen. Leden vanaf 13 jaar mogen gedurende de hele dag vrij spelen.
Les 
 • Wat zijn de mogelijkheden voor les?
De jeugdleden starten in het voorjaar met lessen op de banen van ons tennispark en gaan hiermee door tot in het najaar (april-oktober). In de winterperiode worden er lessen gegeven in een tennishal, sporthal of gymzaal. Je kunt je steeds voor een nieuwe periode aanmelden. 
 • Waar moet ik mij aanmelden voor les?
Als je tennislessen wilt nemen, meld je je aan bij Mark Verra, de trainer van onze club. Dit kan door een mailtje te sturen naar [email protected] of hem te bellen: 06-41527859. Je kunt je ook aanmelden via de website van TennisAgent (op deze pagina staat tevens een overzicht van soorten trainingen en kosten): http://www.tennisagent.eu/joomla/index.php?option=com_forme&Itemid=209

 • Wanneer is er les?
De lessen voor de jeugdleden van TC de Schaeck zijn op dit moment op de vrijdagmiddag- en avond gepland. In overleg met de trainer zijn er wellicht ook mogelijkheden op andere dagen van de week. Aan het begin van elke lesperiode (zomerseizoen en winterperiode) maakt de trainer een lesrooster waarbij rekening wordt gehouden met de tijden waarop spelers  beschikbaar zijn.

 • Kan ik een proefles nemen?
Je kunt altijd een keer meedoen om te ervaren of tennis iets voor jou is. Ook voor een proefles neem je eerst contact op met de tennisleraar.

 • Moet je lid zijn van de tennisvereniging om te kunnen lessen?
Ja, als je tennislessen gaat nemen moet je je ook aanmelden als lid van onze tennisvereniging. Het aanmeldingsformulier vind je op de website onder het kopje ‘Lid worden?’.

 • Wat kost tennistraining?
Op de website van TennisAgent zijn de tarieven voor diverse trainingen op een rij gezet: http://www.tennisagent.eu/joomla/index.php?option=com_forme&Itemid=209

 • Lesreglement
Via de volgende link is het lesreglement van TennisAgent te vinden: http://www.tennisagent.eu/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=144&Itemid=96

Competitie
 • Wordt er competitie gespeeld door de jeugd?
Ja, jeugdleden kunnen bij TC De Schaeck competitie spelen. (Jeugd)leden krijgen per mail bericht over het aanmelden voor competitie. Ook verschijnt deze informatie op de website. De Technische Commissie weet alles over competitie en wedstrijdtennis, u kunt altijd contact opnemen met de commissie hierover (mail: [email protected]). 

 •  Welke soorten competitie zijn er voor de jeugd?
Kinderen van 6 t/ 12 jaar kunnen meedoen met de World Tour (iedere eerste zondag van de maand, m.u.v. vakanties). Jeugdleden van 11 t/m 17 jaar kunnen meedoen met de landelijke Voor- en Najaarcompetitie van de KNLTB. Deze competities duren zes á zeven weken. Op dit moment speelt het jeugdteam van TC De Schaeck op zondag competitie (van 10.00 tot ± 13.00 uur).

 • Wat is de TennisKids World Tour?
De KNLTB heeft een competitievorm ontwikkeld voor jeugdleden, waar jeugdleden op hun eigen  niveau en eigen baan wedstrijden tegen elkaar spelen: de TennisKids World Tour. De World Tour kent drie kleuren: Rood, Oranje en Groen. Iedere kleur heeft zijn eigen soort baan, bal en regels. De World Tour wordt op iedere eerste zondag van de maand gespeeld.

Jeugdactiviteiten
 • Hoe weet ik wanneer er activiteiten zijn?
Op de website van onze club www.tcdeschaeck.nl staan veel activiteiten vermeld. Hier vind je ook een jaarkalender. Tevens staan er verslagen en foto’s op van activiteiten die al geweest zijn. De leden krijgen regelmatig een nieuwsbrief via de mail met daarin informatie over de club en de activiteiten. De verschillende commissies brengenje via de mail ook op de hoogte van activiteiten. Door onze Facebookpagina te liken blijf je op de hoogte van actuele informatie.